21 maart 2019 Nieuws

Onderzoeker voor een dag

 

''Het leukste is om het in de praktijk te brengen!''

Op 12 en 13 maart bood Enza Zaden studenten en middelbare scholieren, in de regio Noord-Holland, een wel heel bijzonder kijkje in de keuken. Ze bezochten het lab waar allerlei onderzoeken worden gedaan om de beste en lekkerste nieuwe groente te ontwikkelen. De mbo-studenten en vwo-leerlingen die het bedrijf bezochten, kregen een rondleiding over de verschillende labs om zo een beter beeld te krijgen bij de werkzaamheden binnen het internationale groenteveredelingsbedrijf.

Kijkje in de keuken

‘’We kunnen op zo’n dag een heleboel vertellen, maar het leukste is om het in de praktijk te brengen’’, zegt Mike Heimerikx, de rondleider en Manager Moleculaire Merkers bij Enza Zaden. De scholieren hebben bijvoorbeeld verschillende proefjes in het lab gedaan en kwamen er bij een smaaktest achter of zij een ware ‘super taster’ zijn. 

De groene sector groeit en boeit!

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van GroenPact dat nog geen 5% van studenten in Nederland een ‘groene opleiding’ kiest. Heimerikx: ‘’Je merkt dat middelbare scholieren van alle leerlagen steeds vaker voor de medische of chemische kant kiezen en minder voor biologie’’. Om te laten zien hoe leuk en innovatief de groene sector is, maakt Mike naast zijn werk regelmatig tijd vrij om op verschillende scholen presentaties te geven. Heimerikx: “Ik laat vooral zien hoeveel mogelijkheden je hebt binnen Enza Zaden en hoe jouw werk bijdraagt aan een gezonde toekomst.” 

Werken aan een gezonde toekomst

Enza Zaden richt zich namelijk op het ontwikkelen van sterke, gezonde groenterassen. Van paprika, tomaat, sla, komkommer en ui tot bittergourd en bird’s eyes chili pepers. De zaden hiervan worden wereldwijd geproduceerd en verkocht. 

De veredelaars, de ontwikkelaars van de groente, van het bedrijf focussen zich onder andere op:

  • Sterke groenterassen, die minder beschermingsmiddelen, kunstmest en water nodig hebben tijdens de teelt. En die daarnaast goed groeien in allerlei klimaten.
  • Langer houdbare groente, zodat er minder voedsel wordt verspild.
  • Hoge productie waarbij er meer groenten per m2 worden geproduceerd.
  • Hoge voedingswaarde en smaak, zodat de groenten gezond en lekker zijn.

Ook als er straks zo’n 10 miljard mensen op de aarde rondlopen, wil Enza Zaden eraan bijdragen dat er voldoende gezonde groente beschikbaar is voor iedereen. Waar je ook op de wereld woont. 

Stages

Lijkt het jou leuk om stage te lopen bij een groeiend en boeiend bedrijf? Kijk dan ook eens op onze vacaturepagina voor meer informatie over actuele stageplekken en de ervaringen van oud-stagiaires.  En als jouw ideale stage er niet tussen staat: stuur een open sollicitatie!